Kinesiologie
Bewustzijn
Brein

Invisible

 

Welke wolf voed jij?

 

wolf 907681 1920Er zijn twee verhalen over Indianen Wijsheid
Ze starten beide met dezelfde vertelling maar het einde is compleet anders! 

 

Het eerste verhaal

Op een avond vertelt een oude wijze Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon bij het knapperend houtvuur over de innerlijke strijd die bij veel mensen van binnen gaande is…
Hij zegt:
“Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. Een zwarte en een witte.

 

De zwarte wolf vertegenwoordigt het kwade. Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, afgunstig, bezorgd, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant. Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit.
Alles draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen want hij vertrouwt niemand.
En daarom heeft hij geen echte vrienden.”

 

“De witte wolf staat voor het goede. Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij is behulpzaam, genereus, rechtschapen en zachtaardig. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en is trouw aan zichzelf.”

 

Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kan vormen over deze wolven.
Dan zegt hij: “Iedereen heeft die twee wolven in zich. En beide willen de baas zijn in mijn denken, doen en laten.”
De kleinzoon denkt even na en vraagt: “Welke wolf wint er?”
De indiaan antwoordt: “De wolf die jij voedt. De wolf die jij aandacht geeft!
Want alles wat je aandacht geeft groeit.”

 

Aristoteles, een Griekse filosoof van 300 jaar voor Christus zei het al:
                “Alles wat je aandacht geeft groeit!”

 

Het tweede verhaal
…De kleinzoon denkt even na en vraagt: “Welke wolf wint er?”
De indiaan antwoordt: “Ze winnen allebei! Want ik geef ze beide aandacht!
Zie je, als ik ervoor kies alleen de witte wolf te voeden, zal de zwarte om elke hoek verstopt zitten om te wachten tot ik afgeleid ben of zwak word en springt dan op om de aandacht te krijgen waarnaar hij hunkert.
Hij zal altijd boos, jaloers, ontevreden en bang zijn en altijd de witte wolf bevechten.
Maar als ik de zwarte wolf ook aandacht schenk en hem erken, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb is hij tevreden en gelukkig. En de witte wolf is gelukkig.
Want de zwarte wolf heeft veel kwaliteiten – vasthoudendheid, moed, onverschrokkenheid, wilskracht en een groot strategisch denken – dat heb ik van tijd tot tijd nodig en dat ontbreekt de witte wolf.
Maar de witte wolf heeft compassie, zorgzaamheid, kracht en het vermogen om te herkennen wat er in het beste belang van allen is.

 

‘Zie je, mijn jongen, de witte wolf heeft de zwarte wolf aan zijn zijde nodig.
Als je er maar één voedt, zal de andere verhongeren en zij zullen onbeheersbaar worden.
Door ze beide te voeden en te verzorgen zullen zij je goed van dienst zijn en niets doen dat niet een onderdeel van iets groters is, iets goeds, iets van het leven.
Voed ze allebei en er zal geen interne strijd voor je aandacht meer zijn.
En als er in jou geen strijd is, kun je naar de stemmen van het diepere weten luisteren, dat je in elke omstandigheid zal begeleiden bij het kiezen wat goed is.
Vrede, mijn jongen, is de missie van de Cherokee in het leven.
Een man of een vrouw die vrede van binnen heeft, heeft alles.
Een man of een vrouw die verscheurd is door de oorlog in zichzelf heeft niets .
‘Hoe je ervoor kiest om om te gaan met de tegengestelde krachten in jezelf zal je leven bepalen. Verhonger de ene of de andere of begeleid hen beiden.’
Ook in jou mijn jongen huizen deze twee grote krachten!
Behandel beide respectvol, dan winnen beide en is er vrede!”

 

Everyone wants happiness, no one wants pain
But you can’t have a rainbow without a little rain

 

Combinatie van:
http://stressmaster.nl/onze-blog/   en
http://www.wittespiegel.nl/Medicijnwiel/9.%20Welke%20wolf%20voed%20jij%20-%20van%20de%20twee%20een%20maken.pdf

 

Uitleg:

De witte wolf en de zwarte wolf zijn als yin en yang! Indianen-Wijsheid-Witte-en-zwarte-wolf
Zonder het een is er geen ander! Geen dag zonder nacht, geen kou zonder warmte, geen binnen zonder buiten, geen + zonder -, geen zwart zonder wit, geen haat zonder liefde,…

 

Wanneer we een gevoel of impuls onderdrukken, onderdrukken we ook de tegenpool ervan. Als we onze lelijkheid ontkennen verminderen we onze schoonheid. Ontkennen we onze angst, dan verkleinen we onze moed. En ontkennen we onze hebzucht, dan reduceren we onze vrijgevigheid. Net als grote strandballen die onder water gehouden worden, komen onderdrukte gevoelens of impulsen aan de oppervlakte wanneer we ze even loslaten (en dat gebeurt het gemakkelijkste bij je dierbaren).  -> je zult moeten leren alles wat in jou leeft toestemming te geven er te mogen zijn.

 

Daarnaast heb je het een nodig om het ander te kunnen voelen/ervaren. Hoe kunnen we weten wat intelligent zijn inhoudt als we niet weten wat het betekent dom te zijn? Hoe kunnen we weten wat interessant is als we niet weten wat saai is? Als je de innerlijke overtuiging hebt dat je iets niet wilt zijn, word je vaak het tegenovergestelde ervan. Dit berooft je van de vrijheid te kiezen wat je werkelijk wilt in je leven.

 

Wanneer we denken dat we slechts het één of het ander kunnen zijn, blijven we innerlijk strijden om alleen ‘het juiste’ te zijn.
Om waarlijk authentiek te zijn, dienen we de aspecten waar we van houden en die we accepteren te laten bestaan naast de aspecten die we veroordelen en verkeerd vinden. Als we al deze eigenschappen liefdevol in één hand kunnen houden zonder te oordelen, zullen ze op natuurlijke wijze in ons stelsel worden opgenomen. Dan kunnen we onze maskers afzetten. Dan kunnen we de wereld binnenin ons aanvaarden en de wereld buiten ons krachtig tegemoet treden.

 

Geniet als de lading je een goed gevoel geeft.
En wees stil en sta open bij onprettige en vervelende gevoelens. Dit kunnen gevoelens zijn over je eigen gedrag, maar ook gevoelens over het gedrag van anderen. Vaak zeggen die iets over hoe jij staat tov dat gedrag. Onderzoek wat het is dat je dat gedrag zo … vindt. Waar komt dat vandaan? Wanneer heb je er een oordeel over gekregen?

 

Boeken over je schaduw:
‘Licht op schaduw’ van Debbie Ford  
‘Blij met jezelf’ van Karen M. Hamaker-Zondag (die het op een heel andere manier benadert waardoor het ZO aanvullend wordt ;-))

 

Een mooie aanvulling: http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/5-redenen-om-dankbaar-te-zijn-voor-je-schaduwkant/
Bij punt 1 staat: ‘Je schaduwkant laat zich meestal niet zomaar zien, daar moet iets voor gebeuren. Iets onaangenaams.’
Vaak is dat zo… MAAR… Als je weet dat je schaduwkanten hebt, let dan eens goed op alle momenten dat je een onprettig of vervelend gevoel ervaart en haal die allemaal terug naar jezelf om te onderzoeken. En als je er niets van kan bakken dan laat je het gaan. Als het echt een schaduw is, meld het zich vanzelf nog een keer aan in een iets duidelijkere vorm. Net zo lang tot je hem wel begrijpt.
( en ehhh…Het domweg accepteren van al je vervelende eigenschappen en daar vervolgens royaal mee rondstrooien is niet wat er bedoeld wordt)

 

 

 

Reacties  

+1 # Sabine 17-08-2020 09:57
Prachtige inhoud maar zo jammer van alle taalfouten.
Ik wil ze gerust corrigeren
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.