Kinesiologie
Bewustzijn
Brein

Invisible

 

Spiertesten

 

spierenEen spreuk van een oude scheurkalender, deze sluit mooi aan bij het kinesiologische vak.
In de kinesiologie werken we met het spiertesten, dit is het communicatiemiddel met het lichaam van de cliënt. De ideeën, inzichten en oplossingen worden via de spieren verteld. Mooi vak!

Hier kun je meer informatie vinden over de spiertest zoals ik die in de praktijk inzet en zoals ik die in alle cursussen uitleg

De spanning van spieren is zowel elektronisch als manueel meetbaar; dat laatste wordt gedaan met Touch for Health en kinesiologie. De tester, degene die de test uitvoert, oefent een korte constante druk uit op een spier van de testpersoon, degene die de test ondergaat. Hierdoor kan de spanning daarvan door beiden gevoeld worden. Voor het opsporen van onbalansen in zwakke spieren heeft de kinesiologie een scala van manuele spiertesten beschikbaar, plus allerhande technieken om ze op te heffen.fotovaninge

 

De grondlegger van toegepaste kinesiologie is Dr. Goodheart had ontdekt dat elke grote spier in het lichaam in relatie staat met een lichaamsorgaan. Treedt er zwakte op in zo’n spier, dan betekent dit in de regel, dat er iets hapert aan het energieniveau van het daarmee verbonden orgaan. Het orgaan dat via de corresponderende acupunctuurmeridiaan* met deze spier in verbinding staat. Wanneer de betreffende spier op een bepaalde manier wordt behandeld zodat zij weer sterk wordt, wordt het functioneren van het bijbehorende orgaan daardoor gunstig beïnvloed. We kunnen de spieren zien als energiepompen, die de energiestroom door specifieke meridianen kunnen intensiveren. Bij het spiertesten, testen wij de hoeveelheid energie, die aanwezig is in de meridiaan die met de geteste spier correspondeert, en in hoeverre het lichaam in staat is deze energie aan te vullen. Wanneer we dus een bepaalde spier testen, oefenen we daardoor druk uit op de aan de spier gerelateerde meridiaan. Als de energiestroom naar die meridiaan al is onderbroken, zal het energieniveau in de meridiaan snel dalen en zal de ermee verbonden spier zwak reageren. En omgekeerd, zal de spier sterk zijn, wanneer de energiestroom in de meridiaan ononderbroken is gebleken.

 

Om de toestand van de energievoorziening in het lichaam te testen maken we gebruik van een indicator spier. Een zwakke reactie van de indicator-spier toont aan, dat dit punt op het lichaam onderhevig is aan storing in de energievoorziening. Door de juiste correctie toe te passen geeft het lichaam te kennen dat het zwakke punt in orde is en dat het niet meer lijdt aan energiestoringen. In feite heb ik aan het lichaam van mijn cliënt de vraag gesteld: ‘Is er iets mis met die plek?’ en het lichaam heeft geantwoord: ‘Ja, dat is zo’.  Daarna heb ik kennelijk juist gehandeld door de energiestroom naar dat punt weer op gang te brengen, want het lichaam van mijn cliënt heeft mij daarna laten weten: ‘Dank je, het is weer voor elkaar’. Het gaat hier niet om een bewering van een ‘deskundige’, die zegt dat dit fout zit en dat verkeerd gaat. De reactie van het lichaam op de contact-tests geeft mij de juiste antwoorden. Het lichaam weet het. Ik hoef slechts te weten hoe ik de vraag moet stellen. De ‘contact-test procedure’ = het aanraken van een bepaalde plek op het lichaam terwijl de indicator-spier wordt getest = ‘therapie-lokalisatie’

 

Het testen en hertesten van de spieren biedt een concrete ervaring om een bewustzijn van het fysieke lichaam en zijn subtiele energiestroom en energiebalans te ontwikkelen. Bij de eerste spiertest begint het proces van doen stromen en balanceren van de energie. Correctiepunten kunnen ook gebruikt worden om veranderingen in spierfunctie en houding, attitude, emotionele en mentale functie te bevorderen.

 

Het hertesten van de spieren na een balans bevestigt een verandering in de energie en vergroot het bewustzijn en versterkt positieve veranderingen. Het geeft een concrete fysieke ervaring van een spierreactie. Het vergroot ons bewustzijn van een verandering - ingrijpend of subtiel - geeft hoop en helpt de focus te verleggen naar gewenste verbeteringen. Het hertesten van spieren versterkt ook de nieuwe toestand van de spierfunctie en de energiestroom voor de betreffende spier/meridiaan en het systeem als geheel. Energetische en musculaire compensaties die verband houden met de opgeheven blokkade worden losgelaten en de houding keert terug naar een optimale positie.

 

 

 

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.