Korte oefeningen
Bewustzijn
Boeken

Invisible

Het wiel van bewustzijn video

Wanneer je de ‘vele delen van jezelf’ eigen wilt maken, zodat je ze gemakkelijker in kunt zetten wanneer jij dat wilt, kun je het wiel van bewustzijn invullen.

 

In de video is een meditatie opgenomen uit het boek 'Mindsight' van Daniel Siegel.

 

 

Door te werken met het wiel van bewustzijn, kun je jezelf terug leiden naar de as en van daaruit het gehele ZIJN bekijken en zien dat bepaald gedrag een onderdeel is en niet jouw hele persoonlijkheid, jouw hele ‘ik’. Hoe kun je een ander deel op het wiel inzetten om om te gaan met een lastig onderdeel op het wiel? Het is leuk om hiermee te werken, omdat je zo ontdekt dat je niet hoeft te veranderen, want het is niet slecht of fout of verkeerd. Je zit tijdelijk vast in een onderdeel van je ZIJN en hebt hulp nodig om weer terug te kunnen naar een ander onderdeel van je ZIJN. Daarnaast kun je kijken naar wat je al kan (wat staat er in het wiel?) en hoe je dat verder uit kunt bouwen – verder kunt ontwikkelen. Welke vaardigheid zou daar helpend bij zijn? Zet die net buiten het wiel. In een andere video ga je met wat er buiten het wiel staat aan de slag en kom ik er weer op terug.

 

In de video wordt het wiel van bewustzijn uitgelegd en is een meditatie opgenomen.

 

Ik heb nog twee artikelen geschreven over het wiel van bewustzijn: 'Het wiel van bewustzijn' met een uitleg uit het boek 'Het hele brein, het hele kind' van Daniel Siegel en 'Eigenlijk heb je alles al in je' over je kind terug leiden naar de as en van daaruit samen het gehele ZIJN te bekijken en te zien dat dat gedrag een onderdeel is en niet het hele kind.

 

  

 

 Wheel

http://www.drdansiegel.com/

 

 

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.