Korte oefeningen
Bewustzijn
Boeken

Invisible

Het wiel van bewustzijn video

Wanneer je de ‘vele delen van jezelf’ eigen wilt maken, zodat je ze gemakkelijker in kunt zetten wanneer jij dat wilt, kun je het wiel van bewustzijn invullen.

 

In de video is een meditatie opgenomen uit het boek 'Mindsight' van Daniel Siegel.

 

 

Door te werken met het wiel van bewustzijn, kun je jezelf terug leiden naar de as en van daaruit het gehele ZIJN bekijken en zien dat bepaald gedrag een onderdeel is en niet jouw hele persoonlijkheid, jouw hele ‘ik’. Hoe kun je een ander deel op het wiel inzetten om om te gaan met een lastig onderdeel op het wiel? Het is leuk om hiermee te werken, omdat je zo ontdekt dat je niet hoeft te veranderen, want het is niet slecht of fout of verkeerd. Je zit tijdelijk vast in een onderdeel van je ZIJN en hebt hulp nodig om weer terug te kunnen naar een ander onderdeel van je ZIJN. Daarnaast kun je kijken naar wat je al kan (wat staat er in het wiel?) en hoe je dat verder uit kunt bouwen – verder kunt ontwikkelen. Welke vaardigheid zou daar helpend bij zijn? Zet die net buiten het wiel. In een andere video ga je met wat er buiten het wiel staat aan de slag en kom ik er weer op terug.

 

In de video wordt het wiel van bewustzijn uitgelegd en is een meditatie opgenomen.

 

Ik heb nog twee artikelen geschreven over het wiel van bewustzijn: 'Het wiel van bewustzijn' met een uitleg uit het boek 'Het hele brein, het hele kind' van Daniel Siegel en 'Eigenlijk heb je alles al in je' over je kind terug leiden naar de as en van daaruit samen het gehele ZIJN te bekijken en te zien dat dat gedrag een onderdeel is en niet het hele kind.

 

  

 

 Wheel

http://www.drdansiegel.com/

 

 

Nieuwste artikelen

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

Verbinding zorgt voor meer integratie

 


Dat is hoe en waarom verbinding (het erkennen van en afstemmen op elkaars kwetsbare subjectieve werkelijkheid) zo'n prettig gevoel geeft: het zorgt voor meer integratie en daardoor voor een harmonieuzere, levendigere en gezondere manier van leven.

 

Integratie of chaos / rigiditeit


 

Psychische gezondheid kenmerkt zich door een stromende rivier van integratie, die kan vastlopen op de oevers van chaos en rigiditeit. Bij chaos ligt alles te veel uiteen zonder samenhang, bij rigiditeit wordt alles te krampachtig bijeen gehouden of juist onderscheiden. De meeste vormen van psychopathologie zijn op dit continuüm van chaos en rigiditeit te plaatsen. Het is belangrijk om de verschillende vormen van integratie in de Mind  te bevorderen om psychisch gezond te blijven. Daniel Siegel spreekt dan ook over het belang van een healthy mind platter , een psychische voedselschijf om onze gezondheid te bevorderen. Het is belangrijk dat je tijd besteed aan slaap, fysieke bewegen, je ergens op focussen, naar binnen gekeerd zijn, ontspannen, spelen en contact hebben met anderen en dat daar een evenwicht in is.

 

Puberteit van Jeanne Meijs


Drie soorten puberteit:
Voor mij heel herkenbaar en het fijnste is, ik doe het zo gek nog niet met hoe ik erop reageer. Zo'n fijn boek voor als het met je kind niet zo gaat als je had gewenst.
Precies blz. 44 t/m 63 staan er volledig in (en meer)

Klik op http://bit.ly/PuberteitJMboek dan opent GoogleBoeken

 

 

 

 

Hoe ontstaan blokkades?

 

Energieblokkades of stagnaties ontstaan door stress. Hierbij is stress een breed begrip – het kan alles zijn wat je systeem uit balans brengt. Denk aan je gezondheid als een piramide. Die heeft vier zijdes: structuur, emotie, chemie en intellect. Eigenlijk wie jij van binnen bent. Er is ook een buitenkant: jouw situatie, bestaande uit geschiedenis, toekomst en waarheid. Al die aspecten werken voortdurend op elkaar in. Niet verbazend dus dat jouw lichamelijk en emotioneel welbevinden op allerlei manieren beïnvloed kan worden. Kinesiologie helpt je om de spanningen tussen de verschillende zijdes te herstellen richting balans of evenwicht.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.