Korte oefeningen
Bewustzijn
Boeken

Invisible

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 

Het elastiek tussen lichaam en ziel
Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

 

Dat een mens een lichaam hééft en niet een lichaam ís, dat hij als ziel zijn lichaam als het ware bewoont, is het uitgangspunt van dit boek.
Dit boek valt tussen verschillende categorieën in. Het heeft iets wetenschappelijks, maar is tegelijkertijd persoonlijk. Het is gebaseerd op ervaringen, maar schuwt het filosofische niet. Het is vakgericht, maar trekt heel duidelijk lijnen door naar andere gebieden, zoals de cultuurgeschiedenis.

 

Op blz 140 verteld Hans Lemmens over het automatisch van A naar B reizen:
Al die handelingen voltrok ik echter niet met mijn bewustzijn maar met een aspect van mijn lichamelijkheid dat je “de intelligentie van het lichamelijke” zou kunnen noemen.
Zo kun je ook zonder bewustzijn de afwas doen, terwijl toch alles goed schoon wordt. Of zo kun je heel hard over een kluitenveld rennen zonder te vallen. Je moet dan vooral niet met je bewustzijn tussenbeide komen want dan gaat het fout. Je moet je overgeven aan de intelligentie van je voeten. Zij weten hoe je over die ondergrond bewegen moet.
Zo kun je ook heel goed ademhalen zonder wakker bewustzijn, of 'stofwisselen' of je bloed laten circuleren. Ook ten aanzien van die functies moet je vooral niet met je wakkere bewustzijn tussenbeide komen, want dan treden er storingen op.

 

Je moet de intelligentie van je lichamelijkheid ongestoord zijn werk laten doen, een intelligentie die ook wel het levenslichaam genoemd wordt, of het energielichaam.
Het is ook dit energielichaam waar technieken als TOUCH FOR HEALTH zich op richten, waarbij aan de hand van lichte veranderingen in de spierspanning de reactie wordt waargenomen van het lichaam op een vraag. Ook de leugendetector richt zich in feite op het energielichaam. Dit is het lichaam waarvan de haptonomen zeggen dat het niet kan liegen.

 

Waarom ik dit boek een 'must read' vind?

Het gaat verder dan de reguliere uitleg over hooggevoeligheid en autisme. Ik heb me daar nooit in kunnen vinden én nooit bij neergelegd. Natuurlijk is het gedrag zoals de reguliere uitleg. Het doet alleen tekort aan de hele mens - het verhaal is niet 'af' en dan.... is wat ik vaak vraag en dan blijft het stil.

Hans Lemmens gaat verder met veel voorbeelden en diepgang. Op een hele onderbouwde manier. Ook het energielichaam wordt uitgelegd vanuit de kwantumfysica, zodat iedereen het kan begrijpen. Daarnaast heeft hij het niet alleen over de uitdagingen waar mensen met een soepeler elastiek tegen aan lopen, maar ook de kwaliteiten die hier bij horen. Ook legt hij uit hoe het komt dat er steeds meer kinderen uitvallen op scholen en een diagnose krijgen. 

 

Het is niet verwonderlijk, nu ik dit boek gelezen heb, dat ik me ben gaan scholen in kinesiologie. Luisteren naar het lichaam, energie in beweging brengen en balans hervinden. Het gaat om de intelligentie van het lichaam waar we als kinesioloog naar luisteren - het energielichaam zoals Hans Lemmens dat noemt - en wanneer we teveel uitgedaagd zijn in deze wereld, de energie weer laten bewegen zoals bij ons past - zo hervinden we balans.

Voor deze mensen zo belangrijk dat ze dat voor zichzelf kunnen doen of andere toestaan hen daarbij te helpen. Want het lichaam laat je niets doen wat voor jou niet goed is. Het is maatwerk, daar waar maatwerk zo vreselijk belangrijk is.

 

Eerder heb ik een vergelijking gemaakt tussen hooggevoeligheid - hoogbegaafdheid - autisme, vanuit wetenschappelijke bronnen, een nascholingsdag én mijn eigen ervaringen.

 

 

 

Reacties  

0 # Linda 24-09-2020 16:50
Ik heb dit boek op aanraden van Erica ook gelezen. Als ik naar mezelf kijk en hoe ik bij jou binnen kwam: Ik voelde me heel lang in stukjes door de ruimte zweven en mede dankzij de kracht van (professionele) kinesiologie kom ik weer langzaam terug in mijn fijne witte bolletje energie. Mooi hoe dat werkt.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer | Melden aan beheerder

Nieuwste artikelen

Het elastiek tussen lichaam en ziel

 


Steeds meer kinderen hebben te maken met een vorm van hooggevoeligheid. Ze zijn kwetsbaar, heel gevoelig voor indrukken vanuit hun omgeving en vaak erg eigenzinnig. Door hun kwetsbaarheid hebben ze veel houvast en controle nodig. Ik benader deze kinderen vanuit het oogpunt: ze zijn los met hun lichaam verbonden, ze leven meer in hun omgeving dan in hun lichaam. Het elastiek tussen hun lichaam en hun ziel is als het ware een beetje uitgerekt. Dat is ook zo bij kinderen met autisme, alleen in een extremere mate. BOEK

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is 'het enige essentiële kenmerk' daarvan diepgaande verwerking

 

Hoogsensitiviteit, eigenlijk is ‘het enige essentiële kenmerk’ daarvan diepgaande verwerking.

 

Nu is het natuurlijk wel zo dat dat behoorlijk wat consequenties kan hebben. Plus het kan ook nog zijn dat je daarnaast HB bent of dat er regelmatig gezegd wordt dat je ‘toch wat autistisch reageert’.
Wat ik de laatste (17) jaren geleerd heb over HB, autisme en (gaandeweg ook over) HSP én de nascholingsdag over HSP heb ik hieronder neergeschreven. Daarbij staat er per onderwerp een vergelijking/onderscheidt tussen deze drie (HSP-HB-Autisme). Dit voor een beter begrip van allen, niet om meer oordeel te scheppen. Het is nooit zo zwart wit als dat het hier staat.

 

Leefblind 2

 

LEEFBLIND 2 is ook een driedaagse cursus, waarbij we een verdieping van de reis naar binnen maken, die we gestart zijn met LEEFBLIND 1. We gaan dan werken met de fijnere, meer etherische energieën. Je hebt niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een energieveld.

 

Metaforisch gaan we kijken naar ons kasteel om de wereld binnenin ons te illustreren. Eerst was het hele kasteel begaanbaar, maar gaandeweg hebben we kamers dicht gedaan en afgesloten.

 

Touch for Health

 

Door stress kunnen energieblokkades ontstaan, die het zelfherstellend vermogen verzwakken. Je lichaam gaat signalen afgeven. Soms luisteren we heel goed en handelen ernaar, soms vergeten we te luisteren en soms luisteren we wel maar begrijpen we niet hoe te handelen.

 

Touch for Health is een methode om energieblokkades op te sporen, er naar te luisteren én te handelen, waardoor het zelfherstellend vermogen de blokkade op kan heffen.
Dat opsporen gebeurt met manuele spiertesten. Die kun je zien als een soort feedbackmechanisme van je lichaam. Ben je er achter waar de blokkades zitten, dan kun je handelen met diverse technieken. De energie gaat stromen en je lichaam spreekt zijn eigen zelfhelend vermogen weer aan.

 

Wees een goudzoeker

 


De geschiedenis van de Gouden Boeddha is een prachtige metafoor voor ons verhaal.
Waar het in het kort op neer komt is dat we denken dat we klei zijn, maar dat iets in ons naar het goud blijft verlangen. Om onze essentie (ons goud) te beschermen tegen pijn in relaties hebben we er een kleilaag rond aangebracht, de persoonlijkheid. Omdat dat onbewust gebeurt (vaak beetje bij beetje en dat begint wanneer we heel jong zijn), weten we later in ons leven niets meer over onze onschuld, onze essentie. Telkens wanneer we gelukkig zijn, weten we dat er meer is dan klei. Het leven geeft ons af en toe een tik en onze eerste reactie is om de klei te versterken. Maar dan krijgen we een tik die een barst veroorzaakt. Het verdriet dat we dan hebben, brengt ons bij ons hart. De reis van de held is begonnen. We gaan op zoek naar ons ware zelf.

 

www.begripdoorinzicht.nl maakt gebruik van cookies voor een optimale beleving van deze site.