Als leren een strijd wordt: begrijp je brein en ontgrendel je potentieel.
Voelt leren soms als een onmogelijke opgave? Alsof je brein je tegenwerkt? Ontdek hoe stress de communicatie in je hersenen verstoort en hoe je met LEAP® je brein weer in balans kunt brengen. Ontdek de unieke talenten van jouw neurodiverse brein. Leer over de unieke kracht van neurodiversiteit en hoe je jouw brein kunt optimaliseren voor succes.
Iedereen kent wel momenten waarop leren moeizaam verloopt. Maar wat als die momenten de overhand krijgen en je passie of dromen in de weg staan? Of het nu gaat om een opleiding, een nieuwe baan of persoonlijke ontwikkeling, het gevoel vast te lopen kan ontmoedigend zijn. Gelukkig is er een manier om je brein beter te begrijpen en je potentieel te ontsluiten.
De unieke kracht van neurodiversiteit
Ons brein is een complex en dynamisch orgaan, dat bij iedereen op een unieke manier werkt. Neurodiversiteit erkent dat er een breed scala aan neurologische verschillen bestaat, elk met zijn eigen sterke punten. Veel mensen met een neurodivergent brein beschikken over uitzonderlijke capaciteiten, zoals:
- Innovatief en creatief denken: Het genereren van originele ideeën en oplossingen. Het vermogen om buiten de gebaande paden te denken. Het leggen van onverwachte verbanden.
- Visueel en ruimtelijk inzicht: Sterk beeldend vermogen en het denken in beelden. Uitmuntend ruimtelijk inzicht. Gevoeligheid voor sfeer, kleur en schoonheid.
- Analytisch en strategisch denken: Kritisch denkvermogen en het vermogen om complexe problemen te analyseren. Het zien van oorzaak en gevolg. Goed overzicht hebben en het grote plaatje zien. Vooruit kunnen zien en denken.
- Intuïtief en empathisch vermogen: Een sterke intuïtie en het aanvoelen van wat er speelt. Hooggevoeligheid en het aanvoelen van toekomstige gebeurtenissen. Gevoeligheid voor de emoties van anderen.
- Probleemoplossend en flexibel handelen: Het snel zien van oplossingen voor complexe problemen. Het bekijken van situaties vanuit verschillende perspectieven. Improvisatievermogen en het aanpassen aan veranderende omstandigheden. Goed kunnen netwerken. Meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren.
- Ondernemend en kansenrijk denken: Een goede neus voor kansen.
Wil je meer weten over de unieke denkstijl van conceptueel denken en hoe het zich verhoudt tot lineair denken? Lees dan deze blog: Conceptueel denken.
Echter, in een maatschappij die vaak gericht is op lineair denken en standaardisatie, kunnen deze sterke punten soms als uitdagingen worden ervaren.
Wat is stress?
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op situaties die als bedreigend of uitdagend worden ervaren. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals werkdruk, persoonlijke problemen of sensorische overbelasting. Wanneer we stress ervaren, produceert ons lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline, die ons helpen om te reageren op de stressvolle situatie. Hoewel stress op korte termijn nuttig kan zijn, kan chronische stress een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en ons functioneren.
Stress is een hele belangrijke oorzaak van het (tijdelijk) uitschakelen van gebieden in de hersenen. Iedereen kan tot een bepaalde grens een hoeveelheid stress hanteren én blijven functioneren. Dat kan voor iedere taak, en voor iedereen anders zijn. Dezelfde stressor die bij de ene persoon zorgt voor een verlies van breinintegratie, is voor de andere persoon mogelijk een uitdaging, die hem stimuleert om iets te bereiken. Wanneer de grens wordt overschreden, zal dit aanleiding geven tot een (tijdelijk) verlies van de hersenfunctie en/of het verlies van breinintegratie.
Als mens probeer je van alles. Wanneer je faalt op een bepaalde taak geeft dat stress. Wanneer dit vaker gebeurt (hoe klein ook) kan angst een rol gaan spelen en kan je al te veel stress hebben zodra de taak aangeboden wordt. Het brein zoekt echter altijd naar een oplossing. Zie stress als een soort van kortsluiting, die ervoor zorgt dat je brein niet optimaal meer kan werken.
Heb jij last van stress? Leer hoe je je emoties kunt kalmeren en je brein weer in balans kunt brengen. Ontdek een eenvoudige techniek om stress te verminderen. Lees er meer over in Wanneer emoties je overvallen.
Breinintegratie: de basis voor optimaal functioneren
Een belangrijk aspect van hoe ons brein functioneert, is breinintegratie. Dit verwijst naar de communicatie en samenwerking tussen verschillende hersengebieden, met name de linker- en rechterhersenhelft. Wanneer deze gebieden goed samenwerken, kunnen we optimaal leren, problemen oplossen en creatief denken. Wanneer de samenwerking niet optimaal is, is het net als een orkest waarbij de instrumenten niet goed samen spelen.
Breinintegratie is als een orkest waarbij alle instrumenten perfect samenwerken. Maar hoe zorgen we ervoor dat die samenwerking soepel verloopt? Een handige metafoor om dit te begrijpen is die van 'geitenpaadjes en snelwegen'. Nieuwsgierig? Lees meer over hoe je brein verbindingen maakt in deze blog: Geitenpaadjes maken.
De impact van stress op breinintegratie
Wanneer ons brein niet op de juiste manier wordt gestimuleerd of ondersteund, kan er stress ontstaan. Deze stress heeft een directe invloed op de communicatie tussen de hersenhelften, de zogenaamde breinintegratie. Een verstoorde breinintegratie kan leiden tot:
- Switching: een toestand waarin het brein overschakelt naar een overlevingsmodus, waarbij de focus ligt op het reageren op ‘onmiddellijke bedreigingen’. Dit gaat ten koste van hogere cognitieve functies zoals leren, probleemoplossing en creativiteit.
- Diep level switching (PR): een langdurige staat van paraatheid, die kan leiden tot chronische stress en uitputting.
Stress heeft een impact op je gedrag en kan leiden tot een vicieuze cirkel van negatieve gedachten, waardoor de breinintegratie verder verstoord raakt.
- Een sterke zelfcriticus hebben, onbewust vaak heel perfectionistisch zijn. Dit komt voort uit de constante druk om te voldoen aan de normen van een lineaire wereld en dat begint bij lagere school. Hoewel daar wel verandering in lijkt te komen.
- Moeite hebt met het onder woorden brengen van je verhaal of een idee of jezelf presenteren.
- Moeite hebt om de kern van je verhaal mondeling of op papier weer te geven terwijl het perfect in je hoofd zit. Conceptueel denken is vaak visueel en associatief, wat moeilijk te vertalen is naar lineaire taal.
- Concentratieproblemen hebt (eigenlijk alleen wanneer je niet gemotiveerd bent). Zonder intrinsieke motivatie ben je niet geïnteresseerd en is het heel lastig om je toch te concentreren. Het nut ervan inzien is belangrijk voor je.
- Last hebt van prestatiedrang: denken dat het nooit (goed) genoeg is bij alles wat je doet. Dit is een gevolg van het gevoel 'anders' te zijn en de druk om te bewijzen dat je wel goed genoeg bent.
- En ouders geven vaak aan dat "iets er wel in zit, maar er niet uit komt"
Het gevolg van de constante negatieve feedback en het gevoel niet begrepen te worden is dat iemand onzeker wordt of een laag zelfbeeld krijgt. Herken je dat je vastzit in bepaalde denkpatronen? Ontdek hoe je deze patronen kunt doorbreken en meer controle kunt krijgen over je gedachten: Hoe gedachten met je aan de haal gaan... – positief denken
Miscommunicatie: wanneer brein en buitenwereld elkaar niet begrijpen
De manier waarop ons brein werkt, beïnvloedt niet alleen hoe we informatie verwerken, maar ook hoe we communiceren met de buitenwereld. Dit kan leiden tot miscommunicatie en wederzijds onbegrip.
- Iemand die conceptueel denkt, kan moeite hebben met het uitleggen van zijn gedachteproces in een lineaire, stapsgewijze manier. Wil je meer inzicht in conceptueel denken en hoe dit de communicatie beïnvloedt? Lees dan deze blog: Conceptueel denken.
- Iemand die gevoelig is voor sensorische prikkels, kan overweldigd raken in een drukke omgeving, wat kan leiden tot terugtrekking of irritatie.
- Een veelvoorkomend probleem is dat gedrag dat voortkomt uit stress, wordt geïnterpreteerd als "typisch" voor een diagnose. Bijvoorbeeld, een kind dat zich terugtrekt of onrustig wordt in een klas, kan worden gezien als "typisch ADHD", terwijl het in werkelijkheid een reactie is op sensorische overbelasting of onderbelasting.
Hierdoor wordt het talent van het kind niet meer gezien, en de onderliggende stress wordt niet erkend. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel, waarin de stress toeneemt en het gedrag verergert.
De relatie tussen neurodiversiteit en breinintegratie
Neurodiversiteit en breinintegratie zijn nauw met elkaar verbonden. Een neurodivergent brein kan unieke sterke punten hebben, maar ook gevoeliger zijn voor stress, wat de breinintegratie kan verstoren. Door de breinintegratie te optimaliseren, kunnen we de sterke punten van neurodiversiteit beter benutten en de uitdagingen verminderen.
LEAP: een weg naar breinbalans
LEAP (Learning/Life Enhancement Acupressure Program), ontwikkeld door Dr. Charles Krebs, biedt een holistische benadering om de breinfunctie te optimaliseren. Door middel van kinesiologie (spiertesten) en acupressuur worden blokkades in de energiestroom van het lichaam opgespoord en gecorrigeerd.
Hoe LEAP werkt:
Het doorbreken van switching (verwarring in de hersenen): We beginnen met het opheffen van de verwarring in je brein, door het aanpakken van onderliggende stressoren. Dit zorgt ervoor dat de balans in het zenuwstelsel herstelt. Zo kan de informatie weer vrij stromen en verwerkt worden, zonder dat de switching het brein hijackt.
- Het herstellen van breinintegratie (blokkades op de paden) en de werking van de gebieden: We ruimen de obstakels op de paden op en zorgen ervoor dat alle gebieden van je brein weer optimaal functioneren. Dat zorgt ervoor dat de informatie hun bestemming kan bereiken en informatie efficiënter kan worden verwerkt.
Het optimaliseren van timing (werking van gliacellen): We zorgen ervoor dat de informatie op het juiste moment op de bestemming aankomt, zodat de informatie synchroon verwerkt kan worden. Dit optimaliseert de cognitieve functie en verbetert het leervermogen.
LEAP® ondersteunt zowel neurodiversiteit als breinintegratie door de onderliggende stressoren aan te pakken die de breinfunctie kunnen verstoren.
Jouw weg naar inzicht en kracht
Als coach en therapeut geloof ik in de kracht van neurodiversiteit. Mijn aanpak is gericht op het bieden van inzicht in jouw unieke brein en het aanreiken van tools om de controle terug te pakken.
Op je pad van persoonlijke groei en het vinden van breinbalans, is het belangrijk om je innerlijke kracht te ontdekken, vooral als je last hebt van diep level switching (PR). Leer hoe je met individuele begeleiding weer in contact kunt komen met je kern en je volledige potentieel kunt benutten. Lees de blog Vind je innerlijke kracht voor meer inzicht over de impact van PR en de begeleiding van mij.
Leven vanuit keuze: Jouw ware potentieel
Wanneer je begrijpt wie je in de kern bent en je talenten erkent, kun je leven vanuit keuze in plaats van overleven. Dit betekent:
- Je eigenheid omarmen: En de spanningen loslaten die ontstaan door onbegrip.
- Voorbeeld: Je realiseert je dat je 'anders voelen' geen probleem is, maar een unieke kracht.
- Patronen doorbreken: De conclusies die je als kind trok, loslaten.
- Voorbeeld: Je laat de overtuiging los dat je 'niet goed genoeg' bent.
- Je talenten inzetten: En je niet langer laten beperken door de blik van anderen.
- Voorbeeld: Je ontdekt je creativiteit en probleemoplossend vermogen, en zet ze in op je werk of in je persoonlijke leven.
Zichtverbreders:
- Met de methode Zichtverbreders help ik mensen inzicht te krijgen in hun eigen manier van denken en leren.
- Door het aanpakken van opgelopen (school)blokkades help ik mensen weer in contact te komen met hun kern en hun volledige potentieel te benutten. Hiervoor is de cursus Zicht op Woordblind, deze is te volgen na de cursus Touch for Health 1. Lees er ook over in een blog over Zicht op Woordblind.
Wat kun je zelf doen?
Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van je breinintegratie en het verminderen van stress? Hier zijn enkele praktische tips en oefeningen die je kunt proberen:
- Leer hoe je nieuwe 'geitenpaadjes' in je brein kunt aanleggen: Ontdek hoe je brein verbindingen maakt en hoe je zelf positieve veranderingen kunt stimuleren. Lees meer in de blog over Geitenpaadjes maken.
- Doorbreken van negatieve gedachtepatronen: Herken je dat je vastzit in bepaalde denkpatronen? Ontdek hoe je deze patronen kunt doorbreken en meer controle kunt krijgen over je gedachten. Lees meer in de blog over Hoe gedachten met je aan de haal gaan… - positief denken.
- Leer hoe je je emoties kunt kalmeren en je brein weer in balans kunt brengen. Ontdek een eenvoudige techniek om stress te verminderen. Lees er meer over in Wanneer emoties je overvallen.
- Stimuleer de samenwerking tussen je hersenhelften: Leer hoe je met eenvoudige oefeningen de communicatie tussen je hersenhelften kunt verbeteren. Ontdek de kracht van de breinknoppen en energie in beweging brengen in de blog over Breinknoppen masseren.
- Wil je meer inzicht in jouw eigen denkstijl? Ontdek de kenmerken van conceptueel denken en hoe het verschilt van lineair denken. Lees meer in de blog over Conceptueel denken.
- Wil je inzicht in de impact van diep level switching (PR) en mij begeleiding daarbij? Lees dan verder in Vind je innerlijke kracht.
- Wil jij weten hoe jij denkt en wat daarmee gebeurt onder stress? Wil jij je opgelopen (school)blokkades aanpakken en weer volledig zijn wie jij in de kern bent? Wil je dit inzicht ook aan andere geven? Lees dan verder op www.begripdoorinzicht.nl/zichtverbreders-woordblind over de cursussen die je hiervoor kunt volgen.
Door deze technieken toe te passen, kun je je brein trainen om beter te functioneren en meer in balans te komen.
De overgang naar neurodiversiteit
Het is tijd om de focus te verleggen van "stoornissen" naar "bijzondere breinen". Het neurodiversiteitsmodel zet mensen met bijzondere breinen in een gelijkwaardige positie, gaat uit van hun kwaliteiten en het geeft de regie over hun leven aan henzelf. Want jouw brein is geen probleem dat opgelost moet worden, maar een unieke kracht die ontdekt en benut kan worden.
Heb je meer ondersteuning nodig op jouw pad naar persoonlijke groei en een brein in balans? Schroom niet om contact met mij op te nemen en te bespreken of kinesiologie ook jou kan helpen om je breinintegratie te verbeteren en je potentieel te ontgrendelen. Samen kunnen we kijken naar een aanpak die past bij jouw unieke situatie.
Extra bron:
20 maart 2025