Creëren
Waar zeg jij JA tegen, wat wil jij scheppen, wat wil jij creëren, wat wil jij veroorzaken, wat wil jij bewerkstelligen, dát is een creatief proces. Dán gebeuren/ontstaan er dingen... Dus zorg ervoor dat je bezig blijft met wat er de moeite waard is aan jezelf en zet je onvolmaaktheden in dat licht. En ervaar hoe je jezelf zou kunnen verrijken met er nog iets aan toe te voegen.
Je opvoeding, je achtergrond (cultuur) en je ervaringen maken tezamen een lens waar jij doorheen kijkt. Het bepaalt de manier waarop jij de dingen in het nu ervaart, voelt, begrijpt (of niet begrijpt) en verwerkt. Juist door deze lens zie jij dingen die voor andere (door hun lens) niet zichtbaar zijn en zie jij dingen niet die voor andere overduidelijk kunnen zijn (vanuit hun lens). Deze lens vormt jouw werkelijkheid, die je vaak ook bevestigd krijgt door anderen, wat je verstevigt in jouw overtuigingen en aannames. Vervolgens baseer je op al die gegevens je identiteit. Wie wil jij zijn, hoe wil je dat je overkomt, dat andere jou zien? Waar komt dat verlangen vandaan?
Vanuit het geloof van wie wij denken te moeten zijn en onze gehechtheid aan die identiteit, ontstaan onze emotionele reacties. Soms druisen die helemaal tegen onze echte IK in en dan zijn we zeer verbaasd. Ons gecreëerde imago dient ons echte IK niet meer, maar wat doe je eraan? We hebben dan alles zo maakbaar gemaakt dat het weer past in onze identiteit, maar als we echt gaan voelen klopt het niet meer.
Wil jij jezelf leren kennen en jezelf leren accepteren zoals je bent met al je plussen en minnen (je volmaaktheden én je onvolmaaktheden)? Want wanneer jij je bewust wordt van wie je bent en waarom je de dingen doet die je doet en jezelf leert accepteren in al je facetten (dus ook je onvolmaaktheid), dán zul je veranderen. Veranderen is net als accepteren geen activiteit. Het is een gevolg van bewustwording. Wat wel werkt: de korte oefening Wanneer emoties je overvallen
15 mei 2018