Het wiel van bewustzijn

WielHet wiel: de rand vertegenwoordigt alles waar we aandacht aan kunnen besteden of waar we ons bewust van kunnen worden: onze gedachten en gevoelens, onze dromen en verlangens, onze herinneringen, onze waarnemingen van de buitenwereld en de sensaties van ons lichaam.

De as is het inwendige van de geest van waaruit je je bewust bent van alles wat er buiten en binnen je gebeurt. Je bewustzijn zetelt in de as en van daaruit kun je je op de verschillende punten op de rand van het wiel richten. Je kunt altijd terugkeren naar de as om het totaalbeeld te zien en je op andere punten op de buitenrand te concentreren. 1 onderdeel hoort bij je maar ze vertegenwoordigt niet het totaal van je wezen.

Vanuit de as kijk je naar: wat gebeurt er precies – wat wordt er in jou geraakt, welke herinnering, welke overtuiging. Welke gedachte heb je. Wat voel je erbij. Wat zou je nu het liefste doen. Neem alles serieus. Sta er niet te lang bij stil, gewoon even voelen, zonder het te veroordelen of te willen veranderen. Welke behoefte zit hier achter.

Wat zijn je verwachtingen en zijn die reëel? Verwachtingen zijn beklemmend. Accepteer wat zich aandient. Hoe opener we zijn, des te meer kunnen we verwonderd zijn bij alles wat we tegen komen.

Ook kijken naar: niet helpende gedachten en helpende gedachten. Wat is er gebeurt? Wat zijn jouw gedachten daarbij/over? Hoe voelt dat? Wat doet dat met je gedrag? Verander je eigen gedachten en het stroomt door. Google op G-denken voor wat meer uitleg.

Om het bovenstaande duidelijker te maken staat onderaan deze blog een voorbeeld uit het boek van Daniel Siegel: Het hele brein het hele kind blz 137..141.

 

Video - Het wielvan bewustzijn

Wanneer je de ‘vele delen van jezelf’ eigen wilt maken, zodat je ze gemakkelijker in kunt zetten wanneer jij dat wilt, kun je het wiel van bewustzijn invullen.
In de video wordt het wiel van bewustzijn uitgelegd en is een meditatie opgenomen uit het boek 'Mindsight' van Daniel Siegel.

 

Door te werken met het wiel van bewustzijn, kun je jezelf terug leiden naar de as en van daaruit het gehele ZIJN bekijken en zien dat bepaald gedrag een onderdeel is en niet jouw hele persoonlijkheid, jouw hele ‘ik’. Hoe kun je een ander deel op het wiel inzetten om om te gaan met een lastig onderdeel op het wiel? Het is leuk om hiermee te werken, omdat je zo ontdekt dat je niet hoeft te veranderen, want het is niet slecht of fout of verkeerd. Je zit tijdelijk vast in een onderdeel van je ZIJN en hebt hulp nodig om weer terug te kunnen naar een ander onderdeel van je ZIJN. Daarnaast kun je kijken naar wat je al kan (wat staat er in het wiel?) en hoe je dat verder uit kunt bouwen – verder kunt ontwikkelen. Welke vaardigheid zou daar helpend bij zijn? Zet die net buiten het wiel.

Ik heb nog een artikel geschreven over het wiel van bewustzijn: 'Eigenlijk heb je alles al in je' over je kind terug leiden naar de as en van daaruit samen het gehele ZIJN te bekijken en te zien dat dat gedrag een onderdeel is en niet het hele kind.

 

blz 137 gecom

 

blz 138 gecom

 

blz 139 gecom

 

blz 140 gecom

 

blz 141 gecom

 

20 juli 2015

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.