Hoe gedachten met je aan de haal gaan… - positief denken

Neuronen paadjes worden aangelegd wanneer je brein iets aangeboden krijgt wat nieuw is: een nieuwe gedachte, een feit dat je voor het eerst hoort of iets wat je voor de eerste keer leert. Wat gebeurt er dan in ons brein? Een aantal hersencellen (neuronen) maakt samen contact en geeft elkaar een signaal door. De hersencellen verbinden zich, een neuraal paadje vormt zich.

Hoe gedachten met je aan de haal gaan…

Overtuigingen over je lichaam en jezelf zijn flinke snelwegen. “Ik heb nog steeds last van hoofdpijn, dit duurt vast nog dagen voordat dit weer over is.” Of “Succes, ja dat hebben anderen, maar ik niet”.
Ook overtuigingen van de omgeving kunnen hardnekkige snelwegen worden. “Een frozen shoulder duurt zeker een jaar voordat je er een beetje van af bent. Ik ken iemand……..”

Dit zijn gedachten die in een loepje rond blijven gaan. Meestal gebeurt dit wanneer er emoties bij betrokken zijn die te maken hebben met plezier of pijn. Plezier willen we behouden en pijn, daar willen we vanaf. Wanneer plezier niet aanhoudt ervaren we pijn. En pijn kan overgaan in lijden.

Waar de aandacht naar toe gaat, wordt versterkt. Zo kan er heel gemakkelijk een patroon ontstaan: een automatische gedachtegang veroorzaakt door een trigger.

Heb jij een patroon die je niet gemakkelijk doorbroken krijgt? Kijk dan deze video, zodat je inzicht krijgt in het mechanisme van automatische gedachten. Ik geef een voorbeeld hoe je dit patroon zelf kunt doorbreken. 

 

Binnen de kinesiologie werken we o.a. met het mechanisme wat in de video uitgelegd wordt, waarbij je gedachte patronen die niet langer dienend zijn defuseert (vervaagt) en je de weg vrij maakt om nieuwe gedachtes te onderzoeken én te integreren die wel dienend zijn. Zo zullen de oude gedachte patronen je niet langer hinderen en ga je met de nieuwe gedachtes een volgende stap zetten in je ontwikkeling. Je leert je eigen gedachten en overtuigingen beter begrijpen en te vertrouwen op je eigen wijsheid om gedachtes te onderzoeken i.p.v. aan te nemen als waarheid.

Tijdens een kinesiologische sessie kunnen we kijken hoe het bewuste brein en het onderbewuste brein met elkaar communiceren en de trigger (én overtuiging) die ervoor zorgt dat het onderbewuste brein te heftig reageert helpen kalmeren zodat er een nieuwe reactie mogelijk is (en er nieuwe neuronen paadjes ontstaan). Ook kunnen we kijken naar de communicatie tussen links en rechts. Als alle delen van het brein goed met elkaar kunnen communiceren én samenwerken én dat ook onder stress momenten blijven doen, dan hebben we een geïntegreerd brein. En dan functioneren we optimaal. De neuronen/bedrading vuren nieuwe reacties. Een engelse uitspraak = neurons that fire together wire together: de neuronen die tegelijk afvuren zullen verbindingen maken. Het is dus belangrijk dat we onze gedachte kalmeren en ons bewuste brein gebruiken met positieve gedachten. Hierdoor vuren er andere neuronen en als je dat vaak genoeg doet verandert het automatische patroon.

 

Het is te vergelijken met geitenpaadjes lopen (zie de afbeelding die is echt grappig). “Stel je eens voor dat je door een veld met hoge grashalmen loopt. Wanneer je terugkijkt, zie je nog net een spoortje waar je gelopen hebt, een soort geitenpaadje. Dit spoor kan door de wind gemakkelijk vervagen. Maar loop je keer op keer hetzelfde geitenpaadje af, dan wordt het geleidelijk aan een groter pad en ten slotte een snelweg. Het oorspronkelijke geitenpaadje wordt een druk belopen en –bereden route.

 

Kun je hier zelf ook iets aan doen…? Jazeker.

De Wayne Cook oftewel ‘In de knoop – uit de knoop’ werkt hier heel goed voor.

1 april 2019

Inge Burgerhof
Praktijk & Cursuscentrum voor kinesiologie en bewustzijnscoaching

Adres
Duizendblad 11
4102 KP Culemborg

Telefoon
06-28263250

Email
kinesiologie@begripdoorinzicht.nl

Stuur je vraag naar mij, door onderstaand formulier in te vullen en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.